MCZ Kandallók

További részleteket üzletünkben tudhat meg.

Gyakran Ismételt Kérdések

A kandalló

Az, hogy milyen hatást gyakorol ránk a kandalló látványa, alapvetően két kritérium függvénye az egyik a megfelelő hely, a másik a burkolat és a felhasznált anyagok. Gondoljunk először is a lakberendezésünk stílusára, hiszen a kandallónak ehhez mindenképpen illeszkednie kell. El kell döntenünk, hogy számunkra a fa égésének illata látványa, az ezzel járó „kellemes” kellemetlenségek (favágás, fahordás, hamuzás) vagy a kényelem a fontosabb. Utóbbi esetén válasszuk a elektromos kandallót, illúzióról a mű fahasábok gondoskodnak. Fatüzelésű választása esetén figyelembe kell vennünk, hogy kizárólag fűtésre, csak látványosságként, vagy mindkét funkciójáért építtetünk kandallót. A modern tűzterek nagy része már rendelhető un. Liftes, íves prizmás egy, -két, -három oldalán üvegezett ill. dupla (elől-hátul) üveges kivitelben.

Azon tűzterek melyek konvekciós burkolattal is ellátottak, lehetőségünk van a saját légtér mellett a kandallós helyiséggel szomszédos helyiségekbe a meleg levegő átvezetésére is (fürdőszoba, hálószoba). Lehetőség van régi, un. nyitott tűzterű (kb 20%-os hatásfokkal működő) kandallók beépítésére, de léteznek ezekbe utólag beépíthető betétek is(insert).

Az öntöttvasból készült tűzterek élettartama a nagy. A ventillátoros megoldások 10-20%-kal is növelhetik a hatásfokot. Az acéllemez tűztereknél fontos, hogy megakadályozzák a tűztér túlhevülését, mert 5-600 CO-on már elkezdhet kiégni a lemez amúgy is alacsony széntartalma, rideggé válik, és nem tud a hőmérsékletingadozásból adódó anyagfeszültségnek ellenállni. Kritikus a helyzet a hegesztési varratoknál.  Az acéllemez tűzterek túlhevülését ezért samott vagy vermikulit betétek használatával oldják meg. Az élettartam így jelentősen növelhető.
A zárt tűzterű kandalló hőleadási hatásfoka tűztértől, kialakítástól függően 60-85 %. A hasznos hőmennyiség leadása kétféle módon történik:
-sugárzó hőleadásként, közvetlenül a tűztér üvegfelületéről történik, így az összes, termelt hő 30-40 %-a kerül a környezetbe.
-konvekciós légfűtésként, ahol a hasznosítható hőmennyiség 60-70 %- a kerül leadásra.

Vannak központi fűtés rendszerre köthető, fatüzelésű tűzterek, melyek képesek ellátni az egész ház fűtési igényét akár a már meglévő fűtésrendszerrel vagy teljesen önállóan, esetleg napkollektorral összeépítve is. Megfelelő gépészeti környezetben használati meleg víz előállítására is alkalmasak. Ezek előnye, hogy képesek a lakás minden helyiségét befűteni, és nem utolsó sorban esztétikai látványt is nyújt. A tapasztalat szerint eddig leginkább üdülőkbe, hétvégi házakba illetve vadászházakba kerülnek, mivel ha nincs gáz a közelben akkor is teljes komfortot kínál, manapság pedig a családi házakban terjed rohamosan.

A kandallókályha

A kandallókályhák korábban szinte kivétel nélkül feketék voltak ma azonban már széles választék áll rendelkezésre, legyen szó akár zsírkő burkolatról, vagy színes kerámiaborításról. Készen előregyártva megvásárolható így a helyszínen könnyen és gyorsan felállítható, ezért régi házakba vagy lakásokba utólag is beépíthetjük, vagy ha elköltözünk akár magunkkal is vihetjük. Néhány gyártó samott téglával béleli ki a tűztereket, mások azonban erről tudatosan lemondanak. Szintén terjed a vízfűtéses változat is különböző teljesítményben lehet megvásárolnunk.

NAVIGÁCIÓ